Петър Костов - Автобиография


Резюме
Умея да се справям с поставените ми задачи самостоятелно, умея да работя и в екип. Умея да общувам. Умея да намирам решения на проблемите. Гъвкав съм. Имам юридическо образование и опит в сферата на визуалните изкуства, отлична компютърна грамотност, квалифициран фотограф съм. Имам солидни познания в областта на тримерното моделиране (3D) на органични форми. Работя с прецизност, внимание към детайлите и търпение.

Минало
Животът ми до тук се е развивал винаги в няколко направления едновременно. Никога не съм се ограничавал в това, което ми е било интересно и съм го преследвал като хоби и/или професия. Така натрупах и продължавам да трупам разнообразен житейски и трудов опит. А именно житейският опит е това, което в най-голяма степен добавя към способността на човек да се справя с проблемите самостоятелно. Всеки, който е наемал хора, знае колко е ценно да имаш човек, на когото можеш да разчиташ, че ще се справи с поставената му задача, без да се налага да му висиш на главата ежеминутно. Аз съм такъв човек. От друга страна мога да работя и в екип - в това също имам доста опит.

Месторождение и местоживеене
Роден съм в гр. София. Изастнах в къща с двор в кв. Бояна. В периода 2009-2012 по собствен избор живях в провинцията. Професията ми на фотограф ми позволяваше да се наслаждавам на спокойствието и тишината там, без да губя възможността да работя това, което обичам. В момента живея отново в София, в родната си къща.

Образование
1989 - 1994 - Немска езикова гимназия в София
1994 - 2000 - СУ "Св. Климент Охридски" София, специалност Право.
1975 до сега - самообразоващ се в най-различни сфери.

Трудов опит
1998 - 1999 г. - продавач-консултант в магазин за риболовни и туристически принадлежности и екипировка. Никога не съм бил ловец или риболовец, но пък съм опитен планинар и от там избора на този тип магазин.
1999 - 2000 г. - железарска работилница - започнах като общ работник, завърших като заварчик на телоподаваща машина и електрожен.
2000 г. - 1 година юридически стаж в Софийски градски съд.
2000 г. до сега - фотограф на свободна практика.
2000 - 2008 - фотограф в издателство "Изкуството Утре" (http://arttomorrow.com/)
2000 г. до август 2017 - автор, програмиране и поддръжка на сайта за междуградски автобусни разписания avtogari.info, мащабен проект, който създадох, поддържах и развивах самостоятелно в продължение на седемнадесет години. За мен този сайт бе мисия, с изпълнението на която се гордея, защото през цялото време на съществуването си това бе най-добре направеният, най-полезният и най-посещаваният сайт за автобусни разписания в българския интернет, обслужващ над 13000 потребителя дневно през лятото на 2017. През септември 2017 г. сайтът бе придобит от германската компания Busradar.
2001 г. - 1 година като фотограф за списание "На ръба".
2001 - 2004 г. - придобих квалификация за ски учител, клас А и работих четири поредни сезона като ски учител в "Мачирски Спорт" на Витоша, х. Алеко и х-л Елица. Водил съм групи съставени от деца в детската градина, ученици, студенти и възрастни, българи и чужденци, както и индивидуално обучение. През третия сезон, когато бях разпределен с екипа работещ на х-л Елица, освен редовните групи, които водех ежедневно, успоредно бях и гардеробиер и касиер.
2001 г. - 2006 г. - участник в сдружение "Международен фестивал на планинарския филм" (понастоящем: http://banskofilmfest.com) като преводач на филми от немски език и участник в журито на конкурсната програма.
2003 г. - вътрешнофирмено обучение и успешно положен вътрешен изпит за планински водач във фирма Одисея-Ин.
2003 до 2008 г. - договор за разпространение с германската агенция за стокова фотография Photokaleidoskop (http://www.photokaleidoskop.de).
2004 г. - публикации на снимки върху фонокарти на Мобика.
2004 - 2005 г. - фотография и предпечат в Сафари ООД (http://safari.bg) - вносител на спортно и ловно оръжие и риболовни принадлежности. Работата ми се състоеше в изготвяне каталога на фирмата (86 страници) - от снимането на продуктите, през обработката на изображенията, предпечата до пускането в печат.
2005 г. - участник в състава на журито на фотоконкурса на катерачна тематика организиран от Climbing Guide (climbingguidebg.com).
2005 - 2006 г. - копист във фотоателие "Братя Трейман" (http://phototreyman.com) от веригата Kodak Express в София.
2006 г. - участник в състава на журито на фотоконкурса на сайта Climbing Guide (climbingguidebg.com).
2006 г. - курс по 3D моделиране, осветление и анимация в студио за специални ефекти WorldWideFX (http://http://wwfx.net). След като успешно положих изпита на края на курса (оценка 5.75) получих предложение за работа в студиото, което отказах поради лични причини.
2006 - 2008 г. - техническа поддръжка/съпорт оператор в Хост БГ (http://host.bg)
2006 - 2010 г. - това е периодът на най-активната ми дейност в сферата на уеб дизайна. Създадох около 20 уеб сайта за клиенти. С много от тях поддържам добри работни и приятелски отношения и до сега, а някои от тези сайтове са онлайн и до ден днешен (2017-та година)!
2008 до 2013 г. - фотограф в издателство "Уникарт" и продажба на стокови 3Д модели в The3dstudio.com.
2008 до сега - продавам снимки в Alamy.
2010 до сега - продължавам да се занимавам с уеб дизайн но работя най-вече по собствени проекти. Поддържам сайтовете на някой от дългогодишните си клиенти, и все по-рядко поемам нови проекти, като подбирам само такива, които представляват специален интерес за мен.

Обществен дълг
Отслужил.

Хобита
Израствайки в къща с двор в подножието на Витоша, всичко свързано с природата - гори, планини, растения, скали... ми е близко, интересно и приятно.
Планините винаги са ме привличали. Още като дете опознавах склоновете на Витоша над София. По-късно опознах Пирин като дланта на ръката си. Обикалял съм много и в Рила, Родопите, по-малко в Стара планина. Бил съм из българските планини като участник в екскурзионни летувания, в компания на приятели, водейки групи, а много пъти и сам - изпитвайки собствените си граници.
Тренирал съм плуване, но скоро установих, че водата не е моя елемент. Тренирал съм също така карате, фигурно пързаляне, ски, занимавал съм се най-много с туризъм, малко със скално катерене, доста с "крос кънтри" колоездене.
От всичко в живота ми (извън хората около мен) най-силно са ми повлияли планините. Престоят ми там ме е обогатил и укрепил като характер, физически и психически, оставил е в мен спомени, които мога да разказвам в продължение на дни.

Отглеждал съм най-различни животни - котки, костенурки, саламандър, таралеж, риби, кучета. Не съм имал птици, макар да съм мечтал за голям папагал - Ара или Жако. Като юноша продавах на пазар "Красно село" в София Aequidens Pulcher и някой други видове сладководни аквариумни рибки, които бях развъдил.
Отгледал съм две кучета - Ирландски сетер и Американски стафордшир териер.

В момента голямата ми страст са декоративните растения. Отглеждам основно екзотични, по-слабо познати видове.

Важните неща в живота
Зад гърба си имам два брака и две деца, които обожавам. От първия имам една прекрасна дъщеря (родена 2000 год.), а от втория - син, роден през 2011 г. В момента съм необвързан.

Компютърна грамотност и програми, които владея
Този сайт написах на Vim под Gentoo Linux за 16 часа от концепцията до качването му на сървъра. Снимките обработих с написан от мен скрипт за ImageMagick, дизайна направих в GIMP. По време на работата ползвах Firefox с инсталирани Firebug и Web Developer Toolbar. Други инструменти за направата на този сайт не съм ползвал.
Имам добри познания по HTML5, php, css, mysql, LaTex, справям се с javascript. Работя с Blender, Vray, ZBrush, Autodesk 3DS Max, 3D-Coat, Sculptris, MaPZone, Pixplant, GIMP, Hugin, Inkscape, ImageMagick, Vim.

Привърженик съм на OpenSource идеологията. Gentoo Linux е операционната система, която ползвам, защото най-добре пасва на мирогледа ми.

Настояще и бъдеще
Понастоящем изграждам собствен бизнес в сферата на производството на декоративни растения и това поглъща цялото ми време и енергия. Това е сферата, в която искам да продължа да работя и в бъдеще.